nl | en
IEMO 80+ Schildklier Studie

In deze studie wordt het effect onderzocht van behandeling met schildklierhormoon bij ouderen (80 jaar of ouder) met een licht verminderde werking van de schildklier.

www.iemoschildklierstudie.nl

Achtergrond
Een licht verminderde werking van de schildklier kan vele klachten veroorzaken, variërend van vermoeidheid en depressie tot hartritmestoornissen. Uit sommige studies blijkt dat het bij ouderen zorgt voor een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Maar andere studies laten zien dat het bij ouderen juist zorgt voor een grotere overleving. Het is dus niet duidelijk of de aandoening bij ouderen moet worden behandeld.

De studie

Sinds 2014 zijn er 105 deelnemers gevolgd om te kijken wat het effect is op hart- en vaatziekten, kwaliteit van leven, sterfte en andere uitkomsten. Deze deelnemers zullen nog tot mei 2018 worden gevolgd. Hierdoor zal over een aantal jaar een duidelijk antwoord kunnen worden gegeven op de vraag of ouderen met een licht verminderde werking van de schildklier moeten worden behandeld.

Partners
De studie wordt in Nederland uitgevoerd door: het Leids Universitair Medisch Centrum en in Zwitserland door de Universität Bern. Het IEMO coördineert de studie. Dit project wordt mogelijk gemaakt door ZonMw.


 

Schrijf u in voor de nieuwsbrief:
social media twitter linkedin facebook
 

ONZE PARTNERS: