nl | en
Schommelingen in bloeddruk ongunstig voor brein


Een variabele bloeddruk bij ouderen gaat samen met meer cognitieve achteruitgang. Dat blijkt uit onderzoek van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), vandaag gepubliceerd in het British Medical Journal. Deze resultaten zijn ook van belang voor het IEMO Trial Innovatie Project (TrIP).

Ouderen bij wie de bloeddruk meer schommelt, scoren slechter op geheugen- en concentratietesten. Ook op MRI-scans blijken hun hersenen in mindere conditie: het volume van de hippocampus, een hersendeel dat belangrijk is voor het geheugen, is lager. Daarnaast zijn er op MRI-scans meer witte-stofafwijkingen, kleine infarcten en kleine bloedingen zichtbaar. De aangetoonde effecten op de cognitie en de hersenafwijkingen bestaan onafhankelijk van de gemiddelde bloeddruk en andere cardiovasculaire risicofactoren.

Deze resultaten zijn ook van belang voor het IEMO Trial Innovation Project (TrIP). Daarin worden moderne technologieën - zoals internet en smartphones – ingezet om ouderen thuis zelf hun bloeddruk te laten controleren. Met behulp van thuismetingen wordt bij deelnemers aan het project regelmatig de bloeddruk en cognitie gemeten, met als uiteindelijke doel: het voorkómen van cognitieve achteruitgang.

Mooijaart, projectleider van TrIP en hoofdonderzoeker van het artikel in het British Medical Journal: "Ook binnen TrIP kunnen we het verband tussen een schommelende bloeddruk en cognitie onderzoeken, met als groot voordeel dat we de bloeddruk en cognitie niet alleen meten, maar ook digitaal opslaan én kunnen terugkoppelen aan de gebruiker. Als er op basis van een schommelende bloeddruk een medisch advies moeten worden gegeven, kan dit met een druk op de knop. Dat is de kracht van moderne technologie.”

Lees hier de hele tekst van het persbericht. 

Lees hier het artikel.

Lees hier verder over het Trial Innovatie Project.


 

Schrijf u in voor de nieuwsbrief:
social media twitter linkedin facebook
 

ONZE PARTNERS: